Larsson och Shelton I dubbel bemärkelse: Kalmar-HIF 2-4
Henrik Larsson och Luton Shelton gjorde målen mot Kalmar, men Fredrik Svanbäck gjorde grovjobbet.

HIF cementerar tredjeplatsen efter att lagets två forwards broderligt delat på målskörden. Fyra mål mot Aris i Kalmar två ger ännu ett hack i sänggaveln.

Fredriksskans låg tyst utmed Malmfjärden när HIF genom Luton Sheltons panna satte 1-1 bakom Petter Wastå i Kalmars mål. Det såg lekande enkelt ut när han omarkerad mötte Henrik Larssons inlägg. En märklig tystnad som siade om ett HIF som för Kalmarspelarna syntes vara en vålnad som osynlig kunde smyga sig in mellan och bakom de rödvitas backlinje precis hur det dem än behagade.

Sheltons skalle som noterades som ett självmål var matchens andra mål och föll bara minuten efter Aris 1-0 till Kalmar. Ännu ett bevis på att ett HIF i underläge inte är ett slaget HIF – inte längre. Kalmars 1-0 kom precis som lagets andra mål till lite väl billigt. Andreas Granqvist missbedömer i försvarsarbetet och Kalmars brasse som HIF ratade kan obehindrat stänka dit ettan. Ari ratades dock av HIF till förmån för virvelvinden från Jamaica, och det var just denne Luton Shelton som kvarten senare ökar på till 2-1 för bortalaget när han nästan osynlig fullständigt rinner genom Kalmarförsvaret. En touch på Daniel Anderssons mäktiga utspark förser jamaicanen den här gången.

I den andra halvlekens 36:e minut punkteras matchen av en idag åter igen storspelande Henrik Larsson. Olivier Karekezi försöker första gången på Fredrik Svanbäcks inlägg och andra gången på Petter Wastås retur. En boll som utan större kraft inte ställer till något större problem om inte Larsson varit där och nästan spikrakt nickat in punkteringen.

Matchen var för detta inte en transportsträcka för gästerna. Kalmar gick ut i den andra halvleken fast beslutna att kvittera HIF:s ledning. Det gick sådär eftersom avsluten var alltför dåliga och eftersom lagets taktik helt lästes sönder av ett högt pressande HIF som gång på gång ställde motståndarna i off-side.

I stället för en Kalmarkvittering kunde Henrik Larsson få en gruvlig revansch för målsumpandet senast mot Örgryte. 1-3 målet i den 61:e minuten var en vacker skapelse, åter igen signerad Fredrik Svanbäck som i Kalmarögon inte kan ha varit ”Mini”. En dribblingsraid till vänster, sen en perfekt boll i luckan fram till Larsson som efter att ha väntat ut Kalmarmålvakten stiligt placerar in bollen till höger om denne. Att Ari tio minuter senare får göra sitt och Kalmars andra mål spelar egentligen föga roll. För även om Kalmar hade viljan hade de inte ammunitionen. Efter Aris 2-3 sköt hemmalaget bara blanka skott.

Röster från presskonferensen

- Vi faller in i ett naivt spel där vi öppnar för att HIF kan stressa. De kommer bakom backlinjen mer än vad vi brukar släppa till. (Nanne Bergstrand, Kalmars tränare)

- HIF stressar och gör snabba omställningar väldigt bra, på ett sådant sätt som vi brukar göra. (Nanne Bergstrand igen)

Noterat

- HIF:s anfallare skördar! Tre spelare i toppen av skytteligan. Olivier Karekezi toppar på tio, Luton Shelton kommer tvåa på nio, eller tio om man inte räknar HIF:s första idag som självmål. Slutligen har hemvändaren Henrik Larsson nu gjort åtta mål.

- Formstarka Olivier Karekezi, anfallare gör ännu en match på högerkanten, på Babis Stefanidis bekostnad.

- Andreas Landgren är den andra allsvenska debutanten på två matcher (Patrik Åström senast). HIF-truppen ska utökas 2007 och det lär knappast bli några överraskningar vilka som kommer att flyttas upp från U-truppen. Landgren, Åström, Zaim och Holmqvist...

- Henrik Larsson inledde matchen med ett felpass enligt E-zines gotländska bisittare. Därefter levererades alltid bollarna till rätt adress, nästan – 19 passningar rätt och endast tre fel.

- HIF E-zine vs. HD 3-3! HD kvitterade på övertid. Oavgjort trots HD:s numerära överläge.

Matchens gigant

Henrik Larssons två mål plus assist i all ära, men idag var Fredrik Svanbäck kung på vänsterkanten. Han tog en massa jobb defensivt som lämnades åt honom av Franco Miranda, men var också med och byggde upp merparten av HIF:s anfall. Två mål låg han helt bakom och i synnerhet förspelet till Henrik Larssons 3-1 var magnifikt.